Marca Durisol este cunoscută pe plan mondial de peste de 50 de ani şi reprezintă un element de construcţie prefabricat, realizat dintr-un amestec de ciment și aşchii de lemn mineralizat. În anul 1934 a apărut primul element de acest tip, care în prezent este foarte răspândit și frecvent utilizat, fiind produs și pus în operă peste tot în lume. Sistemul Durisol întruneşte toate avantajele lemnului şi betonului. Este izolator termic şi acustic şi are o foarte bună capacitate de înmagazinare a căldurii. Poate fi pus în operă indiferent de condițiile meteorologice.
În funcție de domeniul de utilizare, firma Leier produce și comercializează două tipuri de elemente Durisol: elemente pentru construcții și elemente pentru panouri fonoizolante. Conformitatea și calitatea acestor produse sunt certificate prin proceduri, care respectă întocmai legislația în vigoare, toate elementele dispunând de declarație de performanță.
Elementele care fac parte din această categorie de produse se utilizează la realizarea tuturor tipurilor de pereți, interiori sau exteriori, structurali sau de compartimentare, cu grosimi cuprinse între 15 – 37.5 cm, încărcările care acționează asupra lor fiind preluate de miezul de beton, simplu sau armat, turnat monolit în golurile elementelor. Ele constau din pereți longitudinali și nervuri transversale, ce delimitează golurile interioare, elementele în ansamblu având rol de cofrag pierdut. Datorită procesului de fabricaţie, elementele finite Durisol, deşi au un conţinut de 85% de aşchii de lemn, sunt 100% rezistente la foc (REI 180, perete tencuit). Elementele sistemelor Durisol, dintre care unele includ și un strat termoizolant din polistiren, sunt de diferite forme și dimensiuni, în funcţie de tipul și destinația construcţiei: case sau blocuri de locuințe, clădiri publice sau industriale.
Un avantaj important al elementelor Durisol este că sunt rezistente la umiditate și la îngheț. Astfel se pot depozita și prelucra pe șantier și pe timp friguros. Proprietățile de izolare termică a mantalei din așchii de lemn, respectiv capacitatea de acumulare de căldură a miezului de beton, sunt foarte avantajoase din punct de vedere al costurilor pentru încălzire pe timp de iarnă sau pentru răcirea aerului în perioade cu temperaturi exterioare ridicate.
Dimensiunile elementelor sunt precizate în tabelul de mai jos, după cum urmează, respectiv lățime x înălțime x lungime.
Notațiile din tabel au următoarele semnificații: U-coeficient transfer termic perete tencuit; Rw-izolare acustică la zgomot aerian perete tencuit; b-lățime sâmbure de beton turnat monolit